Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

1999-2008-2012 Sonrası Sigortalılara Kademeli Emeklilik Tablosu! 48-49-42-55 Yaşa Erken Emeklilik Geldi! SSK, BAĞKUR Affı, Staj, Çıraklık…

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

1999-2008-2012 Sonrası Sigortalılara Kademeli Emeklilik Tablosu! 48-49-42-55 Yaşa Erken Emeklilik Geldi! SSK, BAĞKUR Affı, Staj, Çıraklık...
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EYT yasasından yararlanamayan milyonlarca kişi, emekli olma hakkını sadece bir adım uzağında hissediyor. Yeni bir düzenlemenin yapılmasını bekleyen bu kişiler için umut ışığı, yaş şartının esnetilmesi ihtimaliyle geliyor. İşte bu konudaki son gelişmeler ve kademeli emeklilikle ilgili araştırmalar…

EYT düzenlemesinden etkilenenlerin talepleri, kademeli emeklilik sistemini gündeme getirmeye başladı. Bu nedenle şimdi gözler, 2000 sonrası sigortalılara çevrildi. Emeklilik sisteminde olası yeni düzenlemelere dair son haberler merakla takip ediliyor. Peki, kademeli emeklilik gerçekten hayata geçecek mi? 2000 sonrası sigortalılara erken emeklilik imkanı sağlanacak mı?

KİMLER KAPSAMA GİRECEK?

Emeklilik reformu çerçevesinde atılacak ilk adımlardan biri, Bağ-Kur’luları ilgilendirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur’lunun prim gün şartını 9000’den 7200’ye çekecek çalışmaları tamamlayacak. Burada düzenlemenin kapsamı öncelikle belirlenecek. Küçük esnaf tespiti yapılacak ve iş yerinde çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler sürdürülüyor.

Kademeli emeklilik sistemi, çalışanların emeklilik süreçlerini esnek bir şekilde yönetmelerine ve kısmi emeklilik avantajlarından yararlanmalarına olanak tanır.

Bu sistem genellikle yaşlılık aylığına hak kazanmış çalışanlar için uygulanır ve emeklilik yaşını beklemek yerine belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşan kişilerin kısmi emeklilik hakkı elde etmesini sağlar.

Kademeli emeklilikten yararlanabilmek için çalışanların belirli bir hizmet süresini doldurmuş olmaları ve belirli yaş kriterlerini karşılamaları gerekmektedir. Ancak bu şartlar, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre değişebilmektedir.

Kademeli emeklilikle ilgili tüm detaylar, resmi çalışmaların hayata geçmesiyle belirlenecektir. Bu sistem, çalışanlara emeklilik süreçlerini daha iyi planlama ve yönetme imkanı sunarken aynı zamanda daha erken bir tarihte emeklilik avantajlarından yararlanma fırsatı tanır.

EYT’LİLER HEMEN EMEKLİ OLACAK

Ayrıca düzenleme kapsamında tarih de belirlenecek. Eğer yapılacak düzenleme tüm süreleri kapsarsa, EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırıldı. EYT’li Bağ-Kur’lu kadınlar, 20 yıl (7200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9000 gün) tamamladığında emekli olabiliyor. Yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT’li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7200 güne inecek. Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenecek. 9000 günü tamamlayamayan EYT’li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılacak. 7200 gün tamamlandığında emekli olunabilecek.

8 EYLÜL 1999’DAN SONRA SİGORTALI OLANLAR

Yapılacak düzenleme, 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan ve reform kapsamına giren Bağ-Kur’lularda hem kadınların hem de erkeklerin prim gün şartını 1800 gün azaltacak. 7200 prim gününü tamamlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65’e varan) sağlıyorsa, hemen emekli olabilecek.

YILLIK 17 BİN TL DESTEK

Emeklilik için bir diğer reform ise kadınlar için yapılacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’ini devletin karşılayacağı model, Ekim ayında Meclis’e sunulacak torba tasarı ile hayata geçirilmesi bekleniyor. Yapılacak düzenleme ile isteğe bağlı sigorta için SGK’ya başvuran kadınlara prim desteği verilecek.

İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında prim yatırılırken, yürürlükteki asgari ücrete göre aylık 4.292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin 1.430 lira 84 kuruşunu devlet yatıracak. Ev kadınları aylık 4.292 lira 52 kuruş yerine 2.861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emekli olabilecek. Mevcut tutar üzerinden devlet, ev kadınlarına yıllık 17 bin 170 lira destek sağlamış olacak. Ayrıca, asgari ücret arttıkça prim desteği de artacak.

YAŞ DA MASADA

Emeklilik reformu kapsamında bir diğer düzenleme de “yaş” için olacak. Özellikle kadınların çocuk sayısına göre emeklilik yaşlarının esnetilmesi planlanıyor. Seçim beyannamesinde yer alan bu düzenlemenin detayları merakla beklenirken, Ekim ayında Meclis’e sunulacak torba tasarıda yer alıp almayacağı büyük bir heyecanla bekleniyor.

Bu noktada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model üzerinde duruluyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, annelere çocuk sayısına göre prim eklenerek yaş şartından da indirim yapılabilecek. Böylece çocuk sahibi kadınlar, emeklilik yaşını daha erken bir şekilde doldurarak emekli olabilecekler.

MEMUR İÇİN DE HAZIRLIK VAR

Ekim ayında görüşülecek torba yasa teklifindeki maddelerden biri de memurlara yönelik olacak. Bu maddeyle, 1. dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 göstergeden yararlanmasının yolu açılacak. Daha önce yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesi, memurların emekli ikramiyelerini ve emekli aylıklarını yükseltmişti.

Ancak, bu yasanın dışında kalan memurlar, şefler, teknikerler, veri hazırlama kontrol işletmenleri ve diğer 1. dereceye gelen kamu görevlileri için yeni düzenlemeyle 3600 ek göstergeden yararlanmalarına olanak sağlanacak. Bu düzenleme, memurların emekli ikramiyelerini ve emekli aylıklarını daha da yükseltecek ve adil bir emeklilik sürecine katkı sağlayacak.

EYT’li vatandaşlar ve emeklilik hakkını dört gözle bekleyenler, umutla gelecek reformların açıklanmasını ve kademeli emeklilik sisteminin hayata geçirilmesini bekliyor. Mevcut durumda, yapılacak resmi düzenlemelerin nasıl şekilleneceği ve kimlerin hangi avantajlardan yararlanacağı merak konusu. Özellikle kademeli emeklilik sistemi, çalışanlara emeklilik süreçlerini daha esnek ve planlı bir şekilde yönetme imkanı sunarak, birçok kişi için finansal güvence ve erken emeklilik fırsatı sağlayabilir. Ancak, tüm detaylar ve resmi açıklamaların gelmesiyle birlikte bu bekleyişin sona ereceği günler yakın görünüyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam