Türkiye
1999-2000-2005-2008 Sigorta Girişliler Dikkat! 1800 Primle 8, 10 Yılda Erken Emeklilik Çıktı!
Türkiye’de emeklilik sistemi, 2024 yılında bazı önemli değişikliklere sahne olacak. Bu değişiklikler, emeklilerin refahını artırmayı amaçlıyor. Özellikle maluliyet aylığı alan ve sürekli iş göremezlik geliri alan bireylerin yeniden işgücü piyasasına dönüşü hedefleniyor. Peki, primsiz ve vergisiz malulen emeklilik hakkında merak edilen soruların yanıtları neler?
Malulen Emeklilik Tüm Sigorta Kollarını Kapsar Mı?
Maluliyet tespitinde Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur, ve Emekli Sandığı ayrımı bulunmamaktadır. Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim ödeme şartı aranmaktadır. SGK’ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların maluliyet tespiti işlemi gerçekleştirilmemektedir. Prim gün sayısı borçlanma yoluyla tamamlanabilir.
Sağlık Sorunları Nedeniyle Erken Emeklilik İçin Ne Yapılmalı?
Maluliyet durumunda erken emeklilik mümkündür. Meslek hastalığı veya kaza sonucu çalışma gücünün tamamını veya bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına yol açan fizyolojik bir risk olarak kabul edilir. Malulen emekli olamayan kişiler, engelli haklarına sahip olabilirler. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve prim koşulunu yerine getiremeyenler, engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilirler. Bu için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Geçici malul aylığının kalıcı hale gelmesi için ise bir hastalık nedeniyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğunu gösteren bir sağlık raporu gerekmektedir. Sağlık raporu için yetkili hastanelere başvurarak SGK’ya sevk istenebilir.
Hangi Sağlık Sorunları Nedeniyle Malul Aylığı Bağlanır?
SGK tarafından malulen emeklilik için bir liste yayınlanmaktadır. Bu listede kanser gibi ciddi hastalıkların yanı sıra, iş kapasitesini kaybetmeye neden olan genetik hastalıklar, beyin tümörleri, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara, bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları, zeka gerilikleri, bipolar bozukluk, AIDS, tüberküloz, kalp, böbrek ve akciğer nakli sonrası yaşanan komplikasyonlar, görme azlığı, denge bozuklukları, işitme kaybı, organ kaybı ve solunum sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu yer almaktadır.