Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

1999, 2000, 2005, 2008 Doğumlu SGK’lılar İçin Erken Emeklilikte ALTIN BİLET! 48, 49, 50 ve 52 Yaşında Erken Emeklilik Fırsatı!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

1999, 2000, 2005, 2008 Doğumlu SGK'lılar İçin Erken Emeklilikte ALTIN BİLET! 48, 49, 50 ve 52 Yaşında Erken Emeklilik Fırsatı!
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de emeklilik süreci, belirli prim ödeme ve hizmet yılı şartlarına bağlı olarak gerçekleşiyor. Ancak, prim günü eksikliği nedeniyle emeklilik hakkını kaçıranlar için yeni şartlar ve fırsatlar ortaya çıktı. İşte bu kişiler için mevcut olan 8 farklı formül, emeklilik yaşını beklemeden, belirli şartları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarına olanak tanıyor.

Türkiye’de emeklilik şartları, cinsiyet ve sigortalılık süresine göre değişiklik gösteriyor. Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresi önemli bir kriter olsa da emeklilik hakkını kazanmak için sadece sigortalılık süresi yeterli değil. İşte emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için yasalarımızda bulunan 8 temel imkan:

1. Çocuklar Üzerinden Prim Kazanma: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan, 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.

2. Askerlik Borçlanması: Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylece en az 1 yıl önce emeklilik imkanı bulunuyor.

3. On Yıl Prim: Kısmi emeklilik de denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşa kadar çıkıyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500’e, yıl şartı 25’e çıkıyor.

4. Yüzde 60 Rapor: Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 1800 gün prim yeterli oluyor. Yaş şartı aranmıyor.

5. Vergi İndirimi: Engelliler en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

6. Yıpranma Payı: Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.

7. Anneye Prim: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor.

8. Gurbetçiye Avantaj: Yurtdışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımız bu süreleri satın alarak Türkiye’de çalışmadan emeklilik hakkına kavuşuyor. Erkek sigortalılar yurtdışında 18 yaşından sonra çalıştıkları süreleri kadınlar ise 18 yaşından sonraki süreleri satın alabiliyor. Bu farklı yollar sayesinde emeklilik hakkını kaçıranlar için yeni umutlar doğuyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam