Connect with us

EKONOMİ

1996-1999-2001-2009 SSK Girişi Olanlar Dikkat! Erken Emeklilik Şansınız Var!

Türkiye’de emeklilik, çalışma hayatının sonunu işaret ederken, doğru planlama yapılmadığında emeklilik sonrası yaşam kalitesini doğrudan etkileyebiliyor.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de emeklilik, çalışma hayatının sonunu işaret ederken, doğru planlama yapılmadığında emeklilik sonrası yaşam kalitesini doğrudan etkileyebiliyor.

Erken emeklilik seçenekleri, belirlenen yaş şartını beklemeden emekli olma imkanı sunarak bireylere daha özgür bir emeklilik yaşamı sunuyor.

ÇOCUKLAR AVANTAJ:

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olması.

ASKERLİK ÖNE ÇEKER:

Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylece en az 1 yıl önce emeklilik imkanı bulunuyor.

10 YIL PRİM YETİYOR:

Kısmi emeklilik olarak da bilinen yöntemde, 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’tan başlıyor. Bu imkan, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500’e, yıl şartı 25’e çıkıyor.

YÜZDE 60 RAPOR YETER:

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 1800 gün prim yeterli oluyor.

VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR:

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3600 günden başlayarak, işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

YIPRANAN KAZANIR:

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.

ANNEYE PRİM VAR:

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla