Türkiye

1800-3600-5000 Primle SGK Yaş Gün Yıl Tablosu Netleşti! Erken Emeklilik İçin Nihai Karar Verildi

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Son yıllarda Türkiye’de emeklilik sistemiyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, bazı vatandaşların çok az prim ödeyerek emekli maaşı almalarına olanak tanıdı. İşte primsiz ve vergisiz emeklilik hakkında sıkça sorulan soruların yanıtları…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

1800-3600-5000 primle SGK yaş-gün-yıl tablosu ortaya çıktı! Erken emeklilik için nihai tablo geldi!

Devlet, vazife malulü er, erbaş, güvenlik korucuları, terör mağdurları ve tedavisi zor hastalıklarla mücadele eden bireyler ile iş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenler için malulen emeklilik hakkı tanıyor. Bu yeni düzenleme, daha fazla kişinin emekli olabilmesine imkan sağlıyor.

10 puan Refah Payı + 3.000 TL seyyanen zamla en düşük emekli maaş zammı 2’ye katlanacak! SGK-SSK, Bağkur %52 zam hesabı çıktı! İkramiye…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Organ, kemik iliği nakli, görme kaybında da aylık bağlanıyor. Tüm kanser hastalarında tanının konulmasından itibaren bir yıl içinde başvuran 18 ay süresince maluliyet aylığı alabiliyor. Sadece Parkinson, MS, bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda değil uyku bozuklukları nedeniyle de malul aylığı bağlanıyor.

Başkasının bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için bu süre aranmıyor. Vücut fonksiyon kaybı oranının belirlendiği özürlü sağlık raporunda ağır olan hastalık dikkate alınıyor, hastalıklar birleştirilemiyor. Malulen emekli olamayan engelli hakkıyla da emekliliğe hak kazanabilir. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Primsiz, vergisiz emeklilik konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

1- MALULEN EMEKLİLİKTE SİGORTA, PRİM GÜN ZORUNLULUĞU VAR MI?
Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. SGK’ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmıyor. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayanlar da aylık alabiliyor. Erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

2- BAKIMA MUHTAÇ OLANLAR İÇİN DE SİGORTALILIK SÜRESİNE BAKILIYOR MU?
Başkasının bakımına muhtaç derecede durumu ağır olanların 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemesi şartı isteniyor.

3- SAĞLIK SORUNU OLANLAR EMEKLİLİK İÇİN NE YAPMALI, NEREYE BAŞVURMALI?
Çalışma, kazanma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük durumunda erken emekli olunabiliyor. Emeklilik için sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvurulabilir. Geçici malul aylığının kalıcı olması için de bir hastalık nedeniyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık raporu gerekiyor. Rapor için sosyal güvenlik merkezine başvurarak yetkili hastanelere sevk talep edilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

4- MALULEN EMEKLİLİKTE SSK, BAĞ-KUR AYIRIMI VAR MIDIR?
Maluliyet tespitinde sigorta ayırımı bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve normal sigortalıların maluliyet tespitinde her bir kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınıyor.

5- MALULEN EMEKLİ OLAMAYAN ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİLİĞE HAK KAZANABİLİR Mİ?
Kazanabilir. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir. Vergi indiriminden yararlanmak için de özür oranınızı bildirir raporunuz ile ilinizde bulunan defterdarlık ya da vergi dairesine başvurulur.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Unutmayın ki emeklilik konusunda doğru bilgilere sahip olmak, finansal geleceğinizi şekillendirmenizde büyük bir öneme sahiptir. Primsiz ve vergisiz emeklilik hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olarak, emeklilik planlarınızı doğru bir şekilde yapabilir ve finansal güvence sağlayabilirsiniz.

BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version