Türkiye
12 Yıllık Zorunlu Eğitimin Kaldırılmasına Yönelik Resmi Başvuru Yapıldı! Kabul Edilirse Ne Olacak?
Eğitimdeki dönüşüm çağrılarına bir yenisi eklendi. Öğretmenler Derneği, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının kaldırılması için resmi bir başvuru yaptı. AGD Kocaeli Şubesi’nde gerçekleştirilen basın duyurusunda, 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin hem eğitimcilerin hem de öğrencilerin istemediği bir zorunluluk haline geldiği vurgulandı.
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, 12 yıllık zorunlu eğitimi “sorunlu eğitim” olarak nitelendirirken, yeni bir eğitim modeli önerdi. Cemaloğlu’na göre, eğitim modeli 1+5+3+3 olmalı; ortaokuldan sonra zorunlu eğitim kaldırılmalı ve mesleki, teknik eğitim ile çıraklık eğitimi verilmelidir.
Şuurlu Öğretmenler Derneği’nin bölge toplantısında konuşan ÖĞ-DER Kocaeli Şube Başkanı Ramazan Çakır, gündemindeki konuları kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, Filistin’deki insanlık dramına da dikkat çekilerek, İslam ülkelerinin bu konuda daha etkili adımlar atması gerektiği belirtildi. Çakır, özellikle İsrail’e yönelik ticari ilişkilerin kesilmesi ve etkili yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.
Eğitim sistemindeki sorunlara da değinen Çakır, özellikle öğretmenlerin yaşadığı değersizleştirme ve disiplinsizlik konularına vurgu yaptı. Sosyal medyada gündeme gelen olaylarla birlikte eğitimdeki sorunların arttığına dikkat çekti.
ÖĞ-DER, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’e seslenerek, temel ilkokul eğitiminden sonra zorunlu eğitimin kaldırılması ve mesleki eğitimin önünün açılması talebinde bulundu. Ayrıca, öğretmenlerin değerlerinin yeniden kazanılması ve toplumda hak ettikleri itibara kavuşmaları gerektiğini vurguladı.
Eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak düzenlemeleri beklerken, mevcut durumun yeterli olmadığını ve daha kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etti. Eğitim camiası, bakanlıktan beklenen yeni düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyor.