Connect with us

TÜRKİYE

100 bin taşerona kadroda yeni rota çizildi! TYP, belediye şirket, ücretli öğretmen, uzman çavuş, KİT…

Yayınlanma tarihi:

Taşeron işçiye kadro verilecek mi, ne zaman 2023? sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. 100 bin taşerona kadro düzenlemesi için gözler, Meclis’e çevrildi.

Konuyla ilgili daha önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis’i açar açmaz gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. Yeni Meclis’in çalışmalarına başlamasının ardından söz konusu düzenlemenin gündemin ilk maddeleri arasında yer alması bekleniyor. İşte, 100 bin taşerona kadro son durum 2023!

HAZIRLIK YAPILDI

Çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Toplu sözleşme, iş kanunu, toplu sözleşme kanunu, sendika kanunu gibi bütün çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç var. Onunla ilgili de bütün hazırlıkları yaptık. Bir akademi kurulu kurduk. Çalışmayı önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz” ifadesini kullanmıştı.

SAYIYI BİLGİN AÇIKLADI

Bilgin, KİT’lerdeki taşeron sorununu da çözeceklerini belirterek, “KİT’lerde 80 bin civarında taşeron işçi vardı, şimdi sayıları 100 bin civarında.

Bazı kuruluşların yeniden taşeron işçiliğine müracaat etmesi sonucu sayıları arttı. Bu sorunu da çözeceğimizin sözünü verdik. Çalışmalarımızın büyük kısmını tamamladık. Geçici işçiler dosyasını kapattık, bunu da çözeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

ÖN SIRALARDA YER ALIYOR

Bakan Bilgin, düzenlemeyi Meclis açılır açılmaz gerçekleştireceklerini söylemişti. Yeni Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri taşeron işçilere yönelik olacak.

100 bin taşeron işçinin beklediği düzenleme hayata geçirilecek. Sözleşmeli er ve erbaşların kamu kurumlarında istihdam edilmesini öngören yönetmelik yayınlandı.

Uzun süredir beklenen bu yönetmelikle, sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan, talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına imkân tanınıyor. Bu durumdaki er ve erbaşların bağlı bulundukları kuvvet komutanlıklarına 60 gün içinde başvuru yapmaları gerekiyor.

BOŞ KADROLAR BELİRLENECEK

Kamu kurum ve kuruluşları, atama yapmak istedikleri boş kadro veya pozisyonların unvanını, sayısını, adaylarda aranacak genel ve özel şartlar ile gerekli diğer bilgileri Kamu Personel Bilgi Sisteminin bulunduğu kurum aracılığıyla her yılın 15 Mart tarihine kadar Bakanlığa bildirecek. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli er ve erbaşlıktan ayrılanların istihdamında başarılı olanları tespit etmek için bir komisyon kurulacak. Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalanacak.

Bu kapsamda memur kadrosuna atananların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri; öğrenim durumlarına göre başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yılda bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emeklilik hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilecek.

KUVVET KOMUTANLIKLARINA BAŞVURULAR YAPILACAK

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yedinci hizmet yılını tamamlayarak ayrılan sözleşmeli erbaş ve erlerden, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeye istekli olanlar, başvurularını 60 gün içerisinde ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına yapacak.

Başvuruda bulunanlardan nitelik belgesi olumlu olanlara ilişkin hazırlanan başvuru listeleri ve ilgili belgeler Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilecek. (Ahaber)

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla