Connect with us

EKONOMİ

10 yıl ve üzeri çalışanlara erken emeklilik müjdesi geldi! 1800 PRİM GÜNÜYLE NASIL EMEKLİ OLUNUR? İşte detaylar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yasal düzenlemenin hazırlandığı ve Meclis’e sunulduğu duyurulmasıyla birlikte, erken emeklilik imkanları da gündeme geldi.

Yayınlanma tarihi:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İçin Yeni Dönem Başlıyor! Yaş Şartı Olmaksızın Kademeli Emeklilik Geliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yasal düzenlemenin hazırlandığı ve Meclis’e sunulduğu duyurulmasıyla birlikte, erken emeklilik imkanları da gündeme geldi.

EYT dışında, malullük nedeniyle de daha düşük primle emekli olmak mümkün.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik için, sigortalı olarak en az 10 yıl prim ödenmesi ve 1800 prim gününün doldurulması gerekiyor. Ayrıca, sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmesi şartı aranıyor.

Malulen Emeklilik İçin Gerekli Belgeler

Malulen emeklilik başvurusu için, aşağıdaki belgeler SGK’ya teslim edilmeli:

  • Sigortalı hizmet belgesi
  • Malul olduğuna dair sağlık kurulu raporu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapılabilir. Başvurular, şahsen veya posta yoluyla yapılabilir.

Malulen Emeklilik İçin Sağlık Kurulu Raporu

Malulen emeklilik için gerekli olan sağlık kurulu raporu, SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınabilir. Sağlık kurulu raporunda, sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği belirtilmelidir.

Malulen Emeklilik Süresi

Malulen emeklilik başvurusu, SGK tarafından değerlendirilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde, sigortalıya malulen emekli aylığı bağlanır. Malulen emekli aylığı, sigortalının prim ödeme gün sayısına ve çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine göre hesaplanır.

EYT Yasası ve 1800 Gün Primle Emeklilik

EYT yasası ile birlikte, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan ve 3600 prim gününü tamamlayan sigortalılar için emeklilik yaşı 46-51 arasında değişecek. EYT yasası ile birlikte, 1800 prim gününü dolduran sigortalılar da daha erken emekli olabilecek. Ancak, EYT yasası henüz Meclis’ten geçmediği için, bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla