Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

10 yıl çalışan erken emekli olacak! 1800 prim günüyle yaş şartı değişti

Malulen emekli olma şartları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenir ve kişinin sağlık durumu ile çalışma geçmişi gibi faktörlere dayanır. Malulen emekli olma şartları, diğer emeklilik türlerinden farklıdır ve kişinin çalışma süresi, prim gün sayısı, sağlık durumu, iş kazası veya meslek hastalığı gibi kriterlere dayanır.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Malulen emekli olma şartları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenir ve kişinin sağlık durumu ile çalışma geçmişi gibi faktörlere dayanır. Malulen emekli olma şartları, diğer emeklilik türlerinden farklıdır ve kişinin çalışma süresi, prim gün sayısı, sağlık durumu, iş kazası veya meslek hastalığı gibi kriterlere dayanır.

Çalışma Süresi: En Az 10 Yıl Çalışma Şartı

Malulen emekli olmak isteyen kişiler, Türkiye’nin sigorta sistemi göz önüne alındığında genellikle en az 10 yıl süreyle çalışmış olmalıdır. Bu süre, kişinin sigortalı olarak çalışmış olma süresini ifade eder ve malulen emekli olma şartlarına uyar.

Prim Gün Sayısı: 1800 Prim Günü Tamamlanmalı

Malulen emekli olabilmek için çalışma süresine ek olarak en az 1800 prim günü tamamlanmalıdır. Prim günleri, çalışanın SGK’ya prim ödemiş olduğunu gösterir ve malulen emekli olma şartlarına uymak için gereklidir.

Sağlık Durumu: En Az %60 Kayıp İşgücü Oranı Gerekiyor

Malulen emekli olabilmesi için sigortalı çalışanın işgücü kaybının en az %60 oranında olduğu tespit edilmelidir. Bu tespit sağlık kurumları tarafından sağlanan bir raporla gerçekleşir ve çalışanın iş kapasitesinin büyük ölçüde kaybolduğunu gösterir.

İş Kazası veya Meslek Hastalığı: İspat Edilen Durumlar Malulen Emekliliği Destekler

İş kazası yaşayan veya meslek hastalığına yakalanan kişiler, bu durumlarını ispatladıktan sonra malulen emeklilik hakkı kazanabilirler. Heyet incelemesi sonucunda, kayıp oranı belirlenir ve %60 veya daha fazla kayıp olanlar malulen emeklilik hakkına sahip olabilirler.

%40 Malullük Raporu: İstisnai Durumlar

%40 ve üzeri malullük raporuna sahip olan kişiler, diğer malulen emekli olma şartlarını sağladıkları takdirde yaş şartına tabi olmazlar.

Malulen Emeklilik Yaşı: Yaş Şartı Yok

Malulen emekli olabilmek için yaş şartı bulunmamaktadır. Önemli olan, çalışanın işgücü kaybının en az %60 olacak şekilde tespit edilmesi, 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olması ve 1800 prim gününü tamamlamış olmasıdır. Ayrıca, malulen emeklilik için prim borcu bulunmamalıdır.

Kimler Malulen Emekli Olabilir?

5510 sayılı kanuna göre 4A, 4B ve 4C bünyesindeki sigortalının ya da işverenin beyanıyla, iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlar sonucunda düzenlenen sağlık raporu ile çalışanın meslekte kazanma gücünü en az %60 oranını kaybettiği tespit edilirse ve çalışan görevini yapamayacak duruma düşerse malulen emekliliğe hak kazanabilir. Malulen emeklilik için önemli bir kriter olan meslek hastalıkları, kanser, MS, akciğer nakli, şizofreni, Parkinson, AIDS ve daha fazlasını içerir. Bu durumlar, çalışanların iş kapasitesini ciddi şekilde etkilediğinde malulen emeklilik hakkı kazanmalarını sağlar. Heyet incelemesi sonucu uygun şartları sağlayan kişilere malulen emeklilik hakkı tanınır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan PTT Üzerinden Çocuk Sahibi Ailelere 5000 TL Aylık Destek Müjdesi

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam