Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

1 Ocak’tan İtibaren Tapuda Her Şey Değişiyor!

Ev alım satım işlemleri yapacaklar için önemli bir değişiklik geliyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ev alım satım işlemleri yapacaklar için önemli bir değişiklik geliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün hayata geçireceği, “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi” ile tapu işlemleri 1 Ocak 2025 itibarıyla büyük bir dönüşüm geçiriyor. Proje, Türkiye genelinde 81 ilde başlayacak ve tapu işlemlerinde çipli kimlik kullanımını zorunlu hale getirecek.

TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler

Çipli Kimlik Zorunluluğu

Yeni yıl itibarıyla tapu işlemleri için eski tip kimlikler geçerli olmayacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, işlem hızını artırmak ve sahteciliği engellemek amacıyla çipli kimlik kartlarının kullanımını zorunlu kılacak. Türkiye genelinde çipli kimlik kullanım oranı şu an yüzde 80’e ulaşmışken, kimlik değişimi için başvurular, il nüfus müdürlükleri veya e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Tapu işlemlerinde mağduriyet yaşanmaması için vatandaşların kimliklerini 31 Aralık’a kadar değiştirmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

Dijital İkizlerle Akıllı Şehirler İçin Önemli Altyapı

Tapu işlemleriyle birlikte, “3B Şehir Modelleri Üretimi” projesi de hayata geçecek. Bu projeyle şehirlerin dijital ikizleri oluşturulacak ve vatandaşlar, yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgilere daha kolay ulaşabilecek. Ayrıca, proje kapsamında üç boyutlu bina verileri üretilecek ve bu veriler, belediye ve kamu kurumlarıyla entegre edilerek, akıllı şehir altyapısının temeli atılacak.

Afet Yönetiminde De Yeni Dönem

Proje, sadece gayrimenkul alım satımını değil, aynı zamanda afet yönetimini de iyileştirecek. Deprem, sel ve heyelan gibi afetlerde, 3D kadastro verileri ile doğru ve hızlı müdahaleler yapılabilecek. Ayrıca, hasar tespit çalışmaları da daha sağlıklı verilerle gerçekleştirilebilecek.

Kat Mülkiyeti ve Yapı Bilgileri Dijital Ortamda

Gayrimenkul alım satımlarında 3 boyutlu görüntülerle yapı bilgileri, alan büyüklüğü, oda sayısı gibi detaylar vatandaşlara sunulacak. İskansız binalar ile iskansız olmayan binaların takibi de yapılabilecek. Böylece tapu sicilinde gerçek kullanım ile tapu kayıtları arasındaki farklar da tespit edilebilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu projeyle yalnızca gayrimenkul alım satımlarını kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda şehir planlaması, vergi toplama, çevre koruma gibi birçok alanda dijital dönüşümü hızlandıracak.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam