Ekonomi
1 Eylül’den İtibaren EYT’lilerin Durumu Değişiyor: Devlet Desteği Son Buldu
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 1 Eylül 2024 itibarıyla önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 1 Eylül 2024 itibarıyla önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
1 Eylül 2024 itibarıyla, EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olup aynı iş yerinde çalışanlara işverenlere sağlanan yüzde 5 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi hakkı kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan primler, bundan sonra işverenler tarafından ödenecek.
Kanun Değişiklikleri
Vergi kanunlarında yapılan değişiklikler doğrultusunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 95. madde yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklik, EYT’lilerin primlerinin tamamen işverenler tarafından ödenmesi anlamına geliyor.
İşverenlerin Yükümlülükleri Artıyor
EYT yasasının yürürlüğe girdiği 1 Mart 2023 tarihinden bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan primler artık işverenler tarafından ödenecek. Bu kapsamda, 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren işverenler, asgari ücret üzerinden aylık 1013 TL daha fazla sosyal güvenlik primi ödeyecek. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da yüzde 2,5 olarak belirlendi.
Prim Oranlarındaki Değişiklikler
Kanunun 28. maddesi gereğince, prim oranları Eylül ayında değişecek. İşverenler, her bir çalışan için asgari ücret tutarında en az 50 TL daha fazla prim ödeyecek. Bu değişiklikler, işverenlerin mali yükümlülüklerini artıracak ve EYT’lilerin çalışma koşullarını etkileyecek.